Wat is hard water?

Calcium en magnesium lekken terug uit het water waar het voortdurend stroomt, zodat u een geelwitte korst ziet ontstaan op kranen, rond de verbindingsstukken van de leidingen en in de binnenkant van uw koffiezetapparaat en vaatwasser. U kunt regelmatig witte azijn gebruiken om deze apparaten schoon te maken, maar de opbouw komt dan wel weer terug.

Mineralen in water hebben ook de neiging om zich te hechten aan de moleculen in zeep, waardoor er een schuimachtige substantie ontstaat die soms “zeepwrongel” wordt genoemd, die zich ophoudt op douchegordijnen en een film achterlaat op glaswerk in de vaatwasser. Deze chemische binding vermindert ook de hoeveelheid zeepmoleculen die beschikbaar zijn om een schuim te vormen – wat betekent dat je meer zeep moet gebruiken om de klus te klaren.

Meer informatie over waterontharders op www.waterontharder-specialist.be

Het meten van “hardheid”

Als u gemeentelijk water hebt, kunt u beginnen met het waterbedrijf te bellen, aangezien al het water dat uit de fabriek komt ongeveer hetzelfde zou zijn. U kunt ook een goedkope kit kopen bij de ijzerhandel om uw eigen metingen te doen – en terwijl u bezig bent kunt u testen op andere factoren zoals pH, bacteriën, enz.
waterontharders
Een meting van 7 minerale korrels per gallon (of 121 delen per miljoen) wordt beschouwd als “hard” water, hoewel zelfs bij lagere concentraties, u nog steeds symptomen kunt zien zoals korstvorming in de vaatwasser of het koffiezetapparaat en zeepresten in de douche.

Hoe ontharders werken

In de scheikundeklas van de middelbare school heb je geleerd dat elementen positieve of negatieve ladingen kunnen hebben, en dat er moleculen worden gevormd op basis van die aantrekkingskracht.

Waterstof heeft bijvoorbeeld één positieve lading, terwijl zuurstof twee negatieve ladingen heeft. Daarom bestaan watermoleculen (H2O) uit twee waterstofatomen en een zuurstofatoom. Calcium en Magnesium hebben elk een positieve lading, dus water “ontharders” zijn ontworpen om een negatieve chemische aantrekkingskracht te gebruiken om deze positieve elementen uit het water te halen.

Meestal wordt dit bereikt door het gebruik van een netwerk van negatief geladen plastic kralen waar het water doorheen gaat. De korrels zijn gecoat met natriumionen die een enkele positieve lading hebben, zodat ze gemakkelijk kunnen worden verplaatst door de calcium- en magnesiumionen die elk twee positieve ladingen hebben. De calcium- en magnesiumionen kleven zich vast aan de korrels en wisselen van plaats met de natriumionen die door het water worden afgevoerd.

Uiteindelijk hebben de parels geen natrium meer om uit te wisselen en het onthardingsproces stopt met werken. Daarom is uw waterontharder ingesteld om ’s nachts te “herladen”. Pekelwater uit de zouttank spoelt over de parels heen. De minerale afzettingen worden in de afvoer gespoeld en de parels worden nog een dag lang van natriumionen voorzien.

Zout alternatieven

Gezondheidsdeskundigen zeggen dat de hoeveelheid natrium in onthard water over het algemeen te klein is om een probleem te zijn. Mensen die natrium volledig uit hun dieet moeten verwijderen, moeten echter eerst een arts raadplegen voordat ze beslissen hoe ze verder moeten gaan.

Een optie is om de loodgieter de gootsteen van de keuken te laten verlaten uit de lus die door de boiler wordt bediend. Een andere optie zou zijn om gebotteld water te gebruiken voor consumptie en leidingwater voor reiniging en andere huishoudelijke doeleinden. Natrium kan ook worden genomen uit de waterontharding vergelijking helemaal door over te schakelen op kaliumchloride in plaats van natrium als een waterontharder.

Zout alternatieven

Als u wilt overschakelen op kaliumchloridepellets in plaats van zoutpellets voor uw water zachter, kunt u dit eenvoudig doen. U hoeft uw apparatuur niet om te bouwen naar kaliumchloridepellets in plaats van zoutpellets. U kunt gewoon de alternatieve pellets kopen en uw wateronthardertank op de normale manier bijvullen.

De belangrijkste reden hiervoor zou zijn om de aanwezigheid van natrium in uw leidingwater te elimineren. Het gebruik van kaliumchloridepellets kost over het algemeen echter ongeveer drie keer zoveel als zout. Zakken kaliumchloridepellets zijn misschien wat moeilijker te vinden, maar grote ijzerwarenwinkels hebben ze meestal wel bij zich.

Te vermijden zwendel

Pas op voor alternatieve apparaten die beweren magnetisme te gebruiken om minerale ionen van het water los te maken. Onafhankelijke wetenschappelijke tests hebben herhaaldelijk aangetoond dat deze systemen niet werken.